kattenziekte.

Dierenartsen waarschuwen voor dodelijke en zeer besmettelijke kattenziekte

De kattenziekte, een dodelijk virus, is gesignaleerd in Ermelo en Harderwijk. Dierenartspraktijken uit de omgeving waarschuwen voor de ziekte die zeer besmettelijk is en een plotselinge sterfte kan veroorzaken bij niet-gevaccineerde katten. De dierenartsen roepen kattenbezitters op te controleren of hun binnen- en buitenkatten de juiste vaccinatie hebben gehad en bij twijfel contact met hen op te nemen. Eliza de Groot 4 augustus 2020 Laatste update: 21:50

Vooral niet-gevaccineerde katten en kittens kunnen gevaar lopen bij de kattenziekte, ook bekend als het panleucopenie virus. Is een kat niet ingeënt, dan raden de dierenartsen aan zo snel mogelijk een afspraak te maken voor een vaccinatie en het dier in de tussentijd binnen te houden. De oproep geldt ook voor “binnen-katten”, omdat het virus via bijvoorbeeld schoenen het huis in kan komen.

‘Grote cocktail’

Een kat is beschermd tegen het virus als het in de afgelopen drie jaar gevaccineerd is met de zogenaamde ‘grote cocktail’. Dit is te herkennen aan de Tricat-sticker in het vaccinatieboekje of dierenpaspoort van het dier. Nu het virus rondwaart, raden de dierenartsen aan kittens extra in te laten enten. Dit gebeurt normaal gesproken als ze negen en twaalf weken oud zijn. Het advies is dit nu ook te doen in de zestiende week.

© Gettyimages

Niet gevaarlijk voor mensen

Symptomen van de ziekte zijn sloomheid, hoge koorts, braken en diarree. Het virus wordt via de ontlasting van een besmette kat verspreid en kan lang overleven op verschillende soorten materialen. Het kattenvirus is niet gevaarlijk voor mensen en andere diersoorten.

Wij nodigen u uit voor een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.